Farmáři

Vyšebrodský minipivovar

11. 10. 2016
V

ěděli jste, že nejmenší pivovar jižních Čech se nachází ve Vyšším Brodě? Tam, kde každoročně většina vodáků začíná s nadšením sjíždět řeku Vltavu. A i přesto, že je nejmenší, vaří se tam pivečko poctivé a výborné chuti.

Věděli jste, že nejmenší pivovar jižních Čech se nachází ve Vyšším Brodě? Tam, kde každoročně většina vodáků začíná s nadšením sjíždět řeku Vltavu. A i přesto, že je nejmenší, vaří se tam pivečko poctivé a výborné chuti.

Vyšebrodský pivovar byl postaven a zprovozněn teprve před osmi lety ve sklepních prostorách jednoho z historických domů vyšebrodského náměstí. Sklepy prošly kompletní rekonstrukcí a mladý majitel a sládek Jiří Fojtl mohl obnovit tradici práva várečného. Maximální roční výstav vyšebrodského piva, které se jmenuje Jakub, je cca 500 hl. Vaří se klasickou dekokční metodou, která je typická pro česká piva. K výrobě se používají pouze tradiční suroviny, slad, voda, chmel a ušlechtilé pivovarské kvasnice. Pivo se nechává zrát při nižších teplotách, čímž se nijak neurychluje proces kvašení a ležení. Jakub je nefiltrovaný a nepasterovaný. Uchovává si tedy všechny zdraví prospěšné živiny a vitamíny. V současné době je v nabídce 12° světlý ležák Jakub s vyšší hořkostí a 14° tmavý speciál Jakub s čokoládovým sladem. Součástí pivovaru je pivnice Pajzl u Jakuba, která je otevřena každý den.

Podívejte se na webové stránky www.vysebrodskypivovar.cz , kde se dočtete aktuality o pořádaných akcích a více informací nejen o pivovaru.

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře