Dýňová polévka

Kategorie: Polévky
Štítky: Slané

Máme pro vás recept na dýňovou polévku s kokosovým mlékem, chilli, zázvorem,koriandrem a s krevetama. Ostrá a zdravá chuť zázvoru vás postaví na nohy v tomhle chladném počasí. Tajemství je, že se neskládá jen z dýně, ale je v ní rozmixovaná batáta a mrkev a vše je pečené. Tahle podzimní dobrota je tak trochu na asijský způsob, je příjemně ostrá a má to šmrnc. Udělejte si ji třeba teď na Halloweena!


Ingredience

střední dýně Hokkaido

mrkev

olivový olej

zeleninový vývar

kokosové mléko

chilli

pepř

limetka nebo citrón

med nebo třtinový cukr

balzamiková redukce

skořice

čerstvý tymián

muškátový oříšek

kari prášek

velký zázvor

Co budete potřebovat:

na 6 porcí

  • 1 střední dýni Hokaido
  • 1 batátu
  • 3 mrkve
  • olivový olej
  • 1,5 l zeleninového vývaru (anebo vody)
  • ½ plechovky kokosového mléka (anebo 250 ml smetany)
  • chilli
  • pepř
  • šťávu z půlky limetky (anebo citrónu)
  • lžíci medu (anebo hnědého cukru)
  • lžíci balzamikové redukce
  • lžičku skořice
  • hrst čerstvého tymiánu
  • špetku muškátového oříšku
  • lžíci kari prášku
  • 10 cm velký zázvor

Na ozdobu:

  • máslové krutony
  • hrst koriandru
  • na rychlo orestované krevety (anebo vyškvařenou slaninu)

Postup:

Předehřej troubu na 200 °C. Ze všeho nejdřív si očisti dýni- ale neloupej ji. Opatrně na prsty! Oloupej si batátu a mrkev. Překrájej zeleninu na menší kusy a dej do pekáčku s olivovým olejem. Peč pod alobalem cca 10 min. Zelenina bude rychleji hotová. Odstraň alobal a peč na 220°C dalších 10 min. Nevadí, když bude zelenina víc připeklá- polívka je o to lepší.

Do většího hrnce přendej upečenou zeleninou a zalij vývarem. Chvíli povař a přidej velkou dávku na jemno nastrouhaného zázvoru. Vše rozmixuj. Teď už stačí přidat tyto ingredience: chilli, pepře, chilli omáčku, balzamiková redukce a kari. Také muškátový oříšek, sůl, citrónovou šťávu, med, skořici a tymián. Až budeš mít polévku dochucenou, přidej kokosové mléko, zamíchej a vypni polévku. Pokud se ti bude zdát moc hustá, můžeš přidat víc vody.

Na pánvi s máslem si můžeš udělat máslové krutony z toustového chleba anebo rohlíku. Výborně to doplní orestované krevetky nebo vyškvařená slanina. Zasypej čerstvým koriandrem, ten se k tomu skvěle hodí.         

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!