Dýňový quiche se slaninou

Kategorie: Moučníky
Štítky: Koláče Slané

Dýně je právě v kurzu a to znamená jediné. Vydlabávání, polévky, koláče, pyréčka apod. Ukážu ti recept na slaný dýňový koláč, který se hodí pro každou přílezitost.


Ingredience

180g hladké mouky

80g másla

1 vejce

lžička soli

1 malá dýně (Hokaido)

100g slaniny

tymián

rozmarýn

pepř

sůl

muškátový oříšek

sladká paprika

chilli

šalotka

citron

1 zakysaná smetana

1 smetana ke šlehaní (30%)

1 vejce

200 g strouhaného čedaru

Co budete potřebovat (8-10 ks):


Těsto:

180g hladké mouky
80g másla
1 vejce
lžička soli


Náplň:

1 malá dýně (Hokaido)
100g slaniny (nebo salám chorizo)
v případě použití choriza, zvolíme i kukuřici
tymián
rozmarýn
pepř
sůl
muškátový oříšek
sladká paprika
chilli
šalotka
citron
1 zakysaná smetana (nebo creme fraiche)
1 smetana ke šlehaní (30%)
1 vejce
200 g strouhaného čedaru (nebo goudy)


Postup:


  1. Troubu si předehřej na 180°, jako první si totiž dáš péct dýni. Tu si očisti a rozčvrť, aby se rychleji pekla. Ale s tím nožem opatrně, dýně je velice tvrdá. Čtvrtky dýně raději polej olivovým olejem, aby se nepřipekla. Pečená dýně je daleko chutnější než vařená.
  2. Zatímco se ti dýně peče, připrav si těsto. To je úplně jednoduchý. Prosej hladkou mouku do nějaké nádoby a přidej máslo, které jsi vytáhl z lednice, ono totiž teplem tvých rukou hezky povolí. Další je v pořadí vejce a sůl. Smíchej směs dohromady rukama v tuhé těsto, které následně po té zabal do potravinové fólie a dej odpočinout zhruba na 30 min do lednice.
  3. V momentě, kdy je dýně měkká ji propásíruj přes síto anebo rozmixuj. Propasírováním máš ale jistotu, že bude dýně rovnoměrně hladká. K dýni přimíchej zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, vejce, nastrouhaný sýr, tymián, rozmarýn, pepř, sůl, sladkou papriku, muškátový oříšek a slaninu (nebo kukuřici a chorizo namísto slaniny). Směs důkladně zamíchej.
  4. Vyválej si těsto, kterým vylož pečící formu. Těsto si po celé jeho ploše vidličkou propíchni, aby se nenafukovalo. Na chvíli ho dej „zatáhnout“ do trouby cca na 5 min na 180°. Připravenou směs vylej na předpečené těsto a společně peč zhruba na 30 min, dokud nebude povrch hezky zlatavý. Raději to, ale hlídej.

Dobrou chuť a s láskou k jídlu, MakyŠmaky. :-)

 

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!