Jablečný koláč Tarte Tatin

Kategorie: Dezerty
Štítky: Sladké

Právě je sezóna jablek, a já bych Ti chtěla představit jednoduchý a výborný recept právě s nimi. Není to klasický štrůdl, ale jedná se o obrácený koláč Tarte Tatin. Jde vlastně o jablíčka povařená v karamelu s máslem. Poté se připraví těsto, které se dá na změklá jablíčka. Těsto do sebe nasákne všechny chutě a to jablíček, karamelu, másla a vanilky. Je to bomba!


Ingredience

150 g másla

150 g krupicového cukru

4–5 větších jablek

110 g másla, změklého

1 balíček vanilkového cukru

1½ lžičky vanilkového extraktu

2 velká vejce

220 g zakysané smetany

220 g hladké mouky

1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva

1 lžička soli

½ lžičky skořice

1 jablko, oloupané, zbavené jádřince a nasekané na kousky

Co budete potřebovat (8-10 ks):


Náplň:

150 g másla
150 g krupicového cukru
4–5 větších jablek


Těsto:

110 g másla, změklého
1 balíček vanilkového cukru
1½ lžičky vanilkového extraktu
2 velká vejce
220 g zakysané smetany
220 g hladké mouky
1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 lžička soli
½ lžičky skořice
1 jablko, oloupané, zbavené jádřince a nasekané na kousky


Postup:


  1. Připrav si vhodnou pánev, ve které budeš koláč péct. Aby byla akorát velká, ale hlavně vhodná do trouby. Takže v žádném případě pánev s umělohmotným držadlem. Jestli jsi našel pánev, jako první přijde na řadu karamel.
  2. Cukr si rozpusť do zlatova (ale ne moc do tmava, aby karamel nebyl hořký). Do hotového karamelu přidej máslo. Nezapomínej, že karamel se dělá pomalu na mírném plameni. Až se máslo rozpustí, přidej na měsíčky nakrájená jablíčka. Jestli chceš mít koláč esteticky pěkný, úhledně jablka poskládej. Ty nechej pomalu probublávat v karamelu s máslem, dokud nezměknou.
  3. Teď se vrhni na těsto. Připrav si veškeré ingredience a smíchej je dohromady. Hladkou mouku s kypřícím práškem prosej přes síto. K mouce přidej změklé máslo, lépe se s ním pracuje, když je min 3 hod vyndané z ledničky. Nezapomeň na skořici, která koláč provoní. Já osobně jsem přidala jen jeden balíček vanilkového cukru a půl balíčku skořicového, jelikož těsto slouží jakou houba, která do sebe nasákne karamel, tím pádem bude koláč sám o sobě sladký. Ale to je na každým, podle libosti. Přidej vanilkový extrakt, ať koláč voní pěkně po vanilce. Aby bylo těsto vláčné, přidej i zakysanou smetanu, také špetku soli a postupně zašlehej do těsta vejce. Na konec přidej na kostičky nakrájené jablíčko.
  4. Těsto by mělo mít konzistenci takového kydance. Na připravená jablka nandej těsto, uhlaď, a pánvičku dej do trouby na 180° na 45 min.

Když je koláč hotový, tak ho nech chvíli odpočinout. Ještě horký ho můžeš postavit na mokrou utěrku, aby ti šel snadněji vyklopit. Ale to by měl i tak. Připrav si talíř a přiklop jim pánev. Obrať pánev a koláč je na světě. Ještě teplý ho podávej s vanilkovou zmrzlinou. Krásně se na něm rozteče! Tenhle dezert je nejlepší čertsvý a nepotřebuje uležet. Stejně by nevydržel do druhého dne.

Dobrou chuť a s láskou k jídlu, MakyŠmaky. :-)

 

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!