Nabídka čerstvých tuzemských ryb je na našem trhu omezená. Jestli si lidé z velkých měst mohou koupit čerstvou rybu celoročně, obyvatelé malých měst a vesnic si ji mohou dopřát tak leda na Vánoce – pokud nemají ve svém okruhu rybáře, který „má na rozdávání“. Rybí salát z čerstvé ryby se tedy může jevit jako nerozvážný krok. Ale není, naopak.
kapr
sůl
ocet
cibule
bobkový list
pepř
nové koření
olej
zelenina
majonéza
Na salát zužitkujeme maso z kapra, které je z hlediska kvality stejné, jako ostatní, avšak obsahuje malé kůstky, které většinu strávníků na talíři nepotěší. Nachází se v hřbetní a ocasní části ryby. Chuťově nejdokonalejší salát je z tzv. bělic – cejna, karase, plotice.
Běžným způsobem rybu očistíme, zbavíme ploutví a hlavy. Nejprve musíme maso nasolit. Pomocí soli se zbavíme nadbytečné vody a maso se tak zpevní. Solíme zhruba třikrát více než při běžné kuchyňské úpravě. Obavy z přesolení stranou – na konci marinování maso opláchneme. Naopak, problém nastává tehdy, je-li ryba nasolena málo, protože kyselina octová nenasolenou rybu úplně rozloží (viz. hydrolýza bílkovin). V temném a chladném prostředí ponecháme tři až čtyři dny.
Po odležení důkladně propereme ve studené vodě, zalijeme octem a necháme maso znova tři až čtyři dny macerovat za stejných podmínek. Ocet není třeba ředit. Po skončení procesu opět propláchneme ve studené vodě. Důkladně vyždímáme, zbavíme kůže a pokrájíme na kousky dle vlastního uvážení, které následně vrstvíme do sklenice spolu s cibulí, bobkovým listem, pepřem, novým kořením a zalijeme sladkokyselým nálevem. Navrch přidáme lžíci oleje a uzavřené necháme znova odležet sedm dní. Po uplynutí týdne opět scedíme, přidáme zeleninu, majolku a máme hotovou pochoutku bez kostí.
Popis: Je 150-300x sladší, než řepný cukr. Jedná se o náhražku cukru. Stévie je v současné době...
Propolis je známý pro účinek na bakterie i plísně a pro jiné hojivé účinky . Přípravky s...
Jedná se o smíšený jarní med složený z nejrůznějších květů rostlin, bylin, ovocných stromů a...
Je ryze přírodní produkt vyrobený čistým výkvasem z kvalitního medu. Medovina byla kvašena 4 roky.
rém pro zvláčnění a dlouhodobou hydrataci pokožky. Budete překvapeni, jak snadno se krém...
Propolis je bohatá směs bioaktivních látek, pryskyřice, éterických olejů a pylu, sbíraný včelami...
Středně tučný, výživný, ochranný a hydratační krém s univerzálním použitím, pro všechny typy...
je ryze přírodní produkt vyrobený čistým výkvasem jarních medů s převahou hlohu, akátu a řepky....
je v základu shodná s medovinou bylinnou, nicméně množství příměsí bylin a koření dosahuje pouze...
Pro Vaše vlasy velmi příjemný. Zdravé vlasy pohladí, poškozeným pomůže. Díky skvělé přírodní...
Není v kuchyni nad vlastní doma vypěstovaný tymián. Nezastupitelné místo má tymián také v...