Nabídka čerstvých tuzemských ryb je na našem trhu omezená. Jestli si lidé z velkých měst mohou koupit čerstvou rybu celoročně, obyvatelé malých měst a vesnic si ji mohou dopřát tak leda na Vánoce – pokud nemají ve svém okruhu rybáře, který „má na rozdávání“. Rybí salát z čerstvé ryby se tedy může jevit jako nerozvážný krok. Ale není, naopak.
kapr
sůl
ocet
cibule
bobkový list
pepř
nové koření
olej
zelenina
majonéza
Na salát zužitkujeme maso z kapra, které je z hlediska kvality stejné, jako ostatní, avšak obsahuje malé kůstky, které většinu strávníků na talíři nepotěší. Nachází se v hřbetní a ocasní části ryby. Chuťově nejdokonalejší salát je z tzv. bělic – cejna, karase, plotice.
Běžným způsobem rybu očistíme, zbavíme ploutví a hlavy. Nejprve musíme maso nasolit. Pomocí soli se zbavíme nadbytečné vody a maso se tak zpevní. Solíme zhruba třikrát více než při běžné kuchyňské úpravě. Obavy z přesolení stranou – na konci marinování maso opláchneme. Naopak, problém nastává tehdy, je-li ryba nasolena málo, protože kyselina octová nenasolenou rybu úplně rozloží (viz. hydrolýza bílkovin). V temném a chladném prostředí ponecháme tři až čtyři dny.
Po odležení důkladně propereme ve studené vodě, zalijeme octem a necháme maso znova tři až čtyři dny macerovat za stejných podmínek. Ocet není třeba ředit. Po skončení procesu opět propláchneme ve studené vodě. Důkladně vyždímáme, zbavíme kůže a pokrájíme na kousky dle vlastního uvážení, které následně vrstvíme do sklenice spolu s cibulí, bobkovým listem, pepřem, novým kořením a zalijeme sladkokyselým nálevem. Navrch přidáme lžíci oleje a uzavřené necháme znova odležet sedm dní. Po uplynutí týdne opět scedíme, přidáme zeleninu, majolku a máme hotovou pochoutku bez kostí.
Popis: Šedo - stříbrný keřík dorůstající výšky až 50 cm. Listy připomínají vůni kari koření. Ke...
Propolis je známý pro účinek na bakterie i plísně a pro jiné hojivé účinky . Přípravky s...
Gingo biloba je velice oblíbená rostlina. Má vynikající léčebné účinky, které jsou uschovány v...
má opět svůj základ v medovině bylinné, tudíž je obohacena bylinami a kořením. Její...
Propolis je bohatá směs bioaktivních látek, pryskyřice, éterických olejů a pylu, sbíraný včelami...
Není v kuchyni nad vlastní doma vypěstovaný tymián. Nezastupitelné místo má tymián také v...
Popis: Plně mrazuvzdorná rostlina. Pažitku pěstujeme pro duté, zelené listy silné aormatické...
Popis: Oregano nebo-li dobromysl je trvalka dorůstající až 60 cm.Oregáno se pěstuje ze semen....
Prodej rostliny Venkovní polokeř. Celoročně necháváme na slunném stanovišti. Rostlina na...
je ryze přírodní produkt vyrobený čistým výkvasem jarních medů s převahou hlohu, akátu a řepky....
Mateří kašička je čistý včelí produkt s charakteristickou vůní a nakysle kořeněnou chutí. Je...