Meruňkový koláč se sněhem

Kategorie: Moučníky
Štítky: Koláče Sladké

Mrzí Vás, že není venku žádný sníh? Dejte si ho alespoň na koláči ☺ a hned Vám bude lépe… 


Ingredience

250 gramů hladké mouky

100 gramů cukru

125 gramů másla

2 žloutky

1-2 lžíce mléka

1 balení měkkého tvarohu

1 žloutek

sklenice meruňkového kompotu

Co budete potřebovat:


na těsto:

250 gramů hladké mouky
100 gramů cukru
125 gramů másla
2 žloutky
1-2 lžíce mléka


na náplň:

1 balení měkkého tvarohu – nejlepší je ten ve „stříbře“ – tolik neteče
1 žloutek
sklenice meruňkového kompotu, nebo použijte tak jako já mražené meruňky z léta
(úplně nejlepší jsou čerstvé, jen nevím, jak se Vám teď bude dařit je sehnat…takže určitě si koláč zopakujte i v létě, stojí to za to…)


na sníh:

4 bílky– tj. 1 žloutek Vám z vajíček zbude, pokud nevíte, jak ho využít, klidně ho ještě navíc přidejte do tvarohové náplně
cca 140 gramů cukru


A jdeme na to, postup:


nejdříve si připravíme těsto:

  1. do mísy dáme mouku, cukr, máslo, 2 žloutky a 1-2 lžíce mléka
  2. smícháme vše dohromady a vypracujeme těsto – pokud těsto moc lepí/teče, dáme na chvíli do ledničky, máslo opět ztuhne a s těstem se Vám bude lépe pracovat
  3. osobně vždy plech vykládám pečícím papírem, a protože se mi ještě nikdy nepodařilo přenést vyválené těsto na plech bez potrhání, válím těsto přímo na pečícím papíru,
  4. ten pak přenesu na pekáč a rozměry si už doopravím


náplň:

  1. do mísy dáme tvaroh a žloutek (případně i druhý, co by nám jinak zbyl), a ušleháme dohromady, směs natřeme rovnoměrně na těsto
  2. pokrájíme si meruňky na drobnější kousky a rovnoměrně jimi poklademe rozetřený tvaroh


Takto připravený koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 30 min na 175°C – do zhnědnutí okrajů koláče.

sníh:

zatímco se nám peče koláč, připravíme si sníh,

  1. do vyšší nádoby si dáme 4 bílky spolu s cca 140 gramy cukru
  2. směs šleháme, dokud není sníh pevný – při otočení nádoby dnem vzhůru nám nevyteče ☺


Vytáhneme koláč z trouby a nandáme na něj sníh a pokračujeme v pečení cca 15 min na 135°C – do zrůžovění bílků.

 

Tento koláč je skvělý v tom, že když úplně neodhadnete dobu pečení, tak se do druhého dne vše samo spraví ...

  • pokud základní těsto nedopečete – je moc měkké, dejte koláč do lednice, máslo Vám ztuhne a koláč bude pevnější
  • pokud bílky naopak upečete moc a mají tvrdý povrch (při krájení praskají), počkejte do druhého dne a šťáva z meruněk bílky změkčí

Prostě ideální koláč ☺

 

Lenka Kuldová

Lenka Kuldová

Auditorka Lenka si potřebuje občas obalit nervy a protože miluje všechno sladké, je jasné, že hledání, zkoušení a následné vylepšování receptů bere jako jednu z možností relaxace. Pro naše čtenáře z toho vyplývá, že se mohou těšit na spoustu zajímavých a hlavě dobrých receptů.


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!