máslové sušenky
máslo
ostružiny (nebo jiného oblíbeného ovoce, může být čerstvé i mražené)
želatina
citron
mascarpone
smetana ke šlehání (min 30%)
vanilkový exktrakt
krupicový cukr
Náplň je sice nepečená a sušenky by se taky péct nemusely, ale mě to takhle chutná víc. Proto si rozpal troubu na 180°.
Nejdřív si připrav korpus, podklad se skládá z máslových sušenek. Zvol ty které máš rád/a. Připrav si nějaký pevný pytlík, který bys nemohl/a boucháním proděravět. Teď jde o to sušenky co nejvíc rozmělnit a to boucháním nebo i mačkáním. Dej si rozpustit máslo do mikrovlnky, ale hlídej si to, je to jen chvilička, cca 20 vteřin. Sušenky si rozprostři do formy a zalej máslem. Vše důkladně spoj, prohňácej rukou a zatlač do formy. Formu dej do předem vyhřáté trouby a peč cca 10 min, dokud sušenky mírně nezhnědnou a s máslem se nespojí. Péct korpus nemusíš, ale díky pečením hezky zkaramelizují sušenky.
Plátky želatiny dej do menšího hrnce se 4-5 polévkovými lžícemi studené vody a nech asi 10 minut nabobtnat.
Omyté ostružiny si svař na pánvi a pomocí vidličky ovoce rozmačkej. Až pustí ostružiny šťávu, přidej vanilkový extrakt (nebo sáček vanilkového cukru), citrónovou šťávu a půlku misky (60 g) cukru. Směs ovoce nech vychladnout.
Mascarpone smíchej s cukrem a citrónovou šťávou. Přidej i vanilkové aroma. Zahřej hrnec s vodou a želatinou (nevař, nesmí bublat) až do úplného rozpuštění želatiny. Okamžitě přidej 2 polévkové lžíce rozvařených ostružin. Ušlehej si ze smetany na šlehání tuhou šlehačku.
Smíchej mascarpone s ostružinama, připravenou želatinou a šlehačkou. Hotovou směs dej na korpus. A uhlaď. Nech vychladit minimálně 4 hod, ale nejlepší je přes noc. Když je dortík tuhý, můžeš ho ozdobit ovocem, květinami a zasypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!
má opět svůj základ v medovině bylinné, tudíž je obohacena bylinami a kořením. Její...
Pěstování: Oregáno se pěstuje ze semen. Vzrostlé rostliny se pak mohou rozmnožovat i dělením....
je ryze přírodní produkt vyrobený čistým výkvasem jarních medů s převahou hlohu, akátu a řepky....
rém pro zvláčnění a dlouhodobou hydrataci pokožky. Budete překvapeni, jak snadno se krém...
Popis: Je 150-300x sladší, než řepný cukr. Jedná se o náhražku cukru. Stévie je v současné době...
Propolis je známý pro účinek na bakterie i plísně a pro jiné hojivé účinky . Přípravky s...
Není v kuchyni nad vlastní doma vypěstovaný tymián. Nezastupitelné místo má tymián také v...
Pro Vaše vlasy velmi příjemný. Zdravé vlasy pohladí, poškozeným pomůže. Díky skvělé přírodní...
je bohatá svým obsahem léčivých bylin a koření. Pomáhá uvolnit psychické napětí a přispívá k...