Ostružinový cheesecake

Kategorie: Moučníky
Štítky: Koláče

Ostružiny na tenhle cheesecake jsme si sami nasbírali u lesa. Tenhle dort můžeš dělat i s jiným tvým oblíbeným a sezónním ovocem jako jsou třeba borůvky, jahody, maliny a jiné bobulky. Je jednuchej, chuťově lehkej a ta barva...


Ingredience

máslové sušenky

máslo

ostružiny (nebo jiného oblíbeného ovoce, může být čerstvé i mražené)

želatina

citron

mascarpone

smetana ke šlehání (min 30%)

vanilkový exktrakt

krupicový cukr

Co budete potřebovat:

dort (forma 24 cm):

Na korpus:

  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g másla

Na náplň:

  • 300 g ostružin (nebo jiného oblíbeného ovoce, může být čerstvé i mražené)
  • 1 balení plátků želatiny (cca 6 ks)
  • šťávu z půlky citrónu
  • 3 balení mascarpone (3 x 250 g)
  • 250 ml smetany ke šlehání min 30%
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 120 g krupicového cukru

Na ozdobu:

  • ostružiny, jedlé květy, větvička z ostružinového keře, moučkový cukr na posypání

Postup:

             Náplň je sice nepečená a sušenky by se taky péct nemusely, ale mě to takhle chutná víc. Proto si rozpal troubu na 180°.

            Nejdřív si připrav korpus, podklad se skládá z máslových sušenek. Zvol ty které máš rád/a. Připrav si nějaký pevný pytlík, který bys nemohl/a boucháním proděravět. Teď jde o to sušenky co nejvíc rozmělnit a to boucháním nebo i mačkáním. Dej si rozpustit máslo do mikrovlnky, ale hlídej si to, je to jen chvilička, cca 20 vteřin. Sušenky si rozprostři do formy a zalej máslem. Vše důkladně spoj, prohňácej rukou a zatlač do formy. Formu dej do předem vyhřáté trouby a peč cca 10 min, dokud sušenky mírně nezhnědnou a s máslem se nespojí. Péct korpus nemusíš, ale díky pečením hezky zkaramelizují sušenky.

            Plátky želatiny dej do menšího hrnce se 4-5 polévkovými lžícemi studené vody a nech asi 10 minut nabobtnat.

            Omyté ostružiny si svař na pánvi a pomocí vidličky ovoce rozmačkej. Až pustí ostružiny šťávu, přidej vanilkový extrakt (nebo sáček vanilkového cukru), citrónovou šťávu a půlku misky (60 g) cukru. Směs ovoce nech vychladnout.

            Mascarpone smíchej s cukrem a citrónovou šťávou. Přidej i vanilkové aroma. Zahřej hrnec s vodou a želatinou (nevař, nesmí bublat) až do úplného rozpuštění želatiny. Okamžitě přidej 2 polévkové lžíce rozvařených ostružin. Ušlehej si ze smetany na šlehání tuhou šlehačku.

            Smíchej mascarpone s ostružinama, připravenou želatinou a šlehačkou. Hotovou směs dej na korpus. A uhlaď. Nech vychladit minimálně 4 hod, ale nejlepší je přes noc. Když je dortík tuhý, můžeš ho ozdobit ovocem, květinami a zasypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

 

 

 

 

 

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!