Francouzská delikatesa Rillettes neboli konfitované vepřové maso ve vlastní šťávě. Maso se peče cca 5 hod v tuku při menší teplotě, tím pádem je masíčko měkoučké a dá se pak parádně natírat na chleba jako pomazánka. Já tuhle pochoutku dělám tradičně každý rok před vánoci, jako vánoční-jedlý dárky pro chlapy v mé rodině. Když se stane, že nějaká z těch skleniček zbyde, tak si je dáme na Štědrý den, anebo na silvestrovské zábavě k pivíčku. Po každý dělám tuhle čistou verzi bez nějakého koření či bylinek, aby vynikla pouze ta chuť toho masa.
1kg syrového sádla
500g vepřové krkovice
500g vepřové plece
500g bůčku s kostí a kůží
500g kotlety s kostí
500ml vody
4 lžičky soli
2 lžíce čerstvě namletého pepře
Všechno co potřebuješ sehnat, seženeš překvapivě v řeznictví, ale určitě běž tam, kde to máš nejvíc rád a víš, že tam seženeš kvalitní maso, bez toho to nejde. Určitě nekupuj takový ty balený masa v supermarketech.
1 kg syrového sádla
500 g vepřové krkovice
500 g vepřové plece
500 g bůčku s kostí a kůží
500 g kotlety s kostí
500 ml vody
4 lžičky soli
2 lžíce čerstvě namletého pepře
Sádlo i maso si nakrájej na kostičky. Rillettes dělej v opravdu velkým pekáči (takovej ten na husu). Nejdřív si udělej škvarky. Dělej to rovnou v tom pekáči na plotně. Kostky sádla nech vyškvařit úplně dozlatova a po té přidej kostičky veškerého masa. Kost přidáš do Rillettes až později. Až bude masíčko zatáhnuté, zalej vše studenou vodou a pekáč přiklop. Vař 1 hod hodinu. Potom plotýnku vypni a pekáč dej do vyhřáté trouby na 160° na 3 hod. Výhoda je, že to nemusíš hlídat. Po 3 hodinách vlož do pekáče kost a přidej sůl a pepř. Peč ještě zhruba hodinu.
Rillettes je hotový, teď jen akorát vezmi vidličku a „rozňahněj“ všechno maso na nitky. Připrav si nějaký skleničky anebo misky, do kterých chceš směs dát. Nejdřív naplň masem a pak zalej celý tím sádlem (šťávou). Super je, že ten tuk ve kterým se to celou dobu dělá, výborně konzervuje. Já sklenice pro jistotu ještě zavařím, ať to vydrží klidně i rok (i když to nikdy tak dlouho nevydrží). V lednici ta masová miska vydrží zhruba 14 dní.
Rillettes podávej na čerstvém chlebíčku, opepřené čerstvým pepřem s jemně nakrájenou cibulkou. Je to fakt delikatesa.
Není v kuchyni nad vlastní doma vypěstovaný tymián. Nezastupitelné místo má tymián také v...
Propolis je známý pro účinek na bakterie i plísně a pro jiné hojivé účinky . Přípravky s...
Gingo biloba je velice oblíbená rostlina. Má vynikající léčebné účinky, které jsou uschovány v...
Pro Vaše vlasy velmi příjemný. Zdravé vlasy pohladí, poškozeným pomůže. Díky skvělé přírodní...
Jedná se o smíšený jarní med složený z nejrůznějších květů rostlin, bylin, ovocných stromů a...
Levandule pocházejí z francouzské Provance, z čehož vyplývají i podmínky pro jejich pěstování....
Popis: Šedo - stříbrný keřík dorůstající výšky až 50 cm. Listy připomínají vůni kari koření. Ke...
Popis: Pěstování rozmarýnu je možné na slunném stanovišti v lehké, písčité a dobře propustné...
je bohatá svým obsahem léčivých bylin a koření. Pomáhá uvolnit psychické napětí a přispívá k...
Rostlina dorůstá do výšky 20 - 50 cm, vzrůst je bohatě větvený a nese modrofialový květ. ...
Prodej rostliny Venkovní polokeř. Celoročně necháváme na slunném stanovišti. Rostlina na...