Tvarohový koláč s jablíčky a slaným karamelem

Kategorie: Saláty
Štítky: Koláče

Tenhle koláč je pro mě typicky podzimní. Nejen že má stejné barvy jako padající listy, ale taky tak chutná, vždyť přece chuť jablek, skořice, hřebíčku a rumu je to pravé. S dobrou kávou nebo horkým čajem chutná ještě víc. Zaručuju ti, že tenhle recept neděláš naposled.


Ingredience

krupicový hnědý cukr

hladká mouka

kypřící prášek

sůl

vanilkový extrakt

citrón

chia semínka

domácí vejce

máslo

mléko

nízkotučného tvaroh ve vaničce

vanilkový pudink

skořice

jablka

rum

maldon sůl nebo mořská sůl 

Co budete potřebovat:

Na korpus: 8-10 kousků                                                        

  • 120 g krupicového hnědého cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • špetku soli
  • trochu vanilkového extraktu
  • šťávu z ¼ citrónu
  • hrst chia semínek
  • 1 nejlépe domácí vejce
  • 100 g másla

Na krém:

  • 70 g másla (rozpuštěného)
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 250 nízkotučného tvarohu (vanička)
  • ½ sáčku vanilkového pudinku
  • 80 g hnědého cukru krupice
  • 1 lžičku skořice

Na vrch koláče:

  • 5 jablek
  • 8 lžic hnědého cukru
  • 30 g másla
  • šťávu z 1/2 citrónu
  • 0,04 l (1 panák) rumu
  • lžička skořice
  • 2 špetky maldon soli anebo mořské soli (můžeš klidně víc, pokud máš rád/ ráda slanej karamel)

Postup:

Jako první si oloupej a nakrájej jablíčka na menší půl měsíčky, ty dej do studené ocitrónované vody, aby jablka nezhnědla.

Do mísy dej prosátou mouku s kypřícím práškem, přidej cukr, vanilkový extrakt, vajíčko, špetku soli, citrónovou šťávu, chia semínka a máslo. Vše pořádně do hladka promíchej, nejlépe robotem.

Předehřej si troubu na 180 °C

Do další mísy dej rozpuštěné máslo (stačí mu chvilinku v mikrovlnce), přidej mléko, tvaroh, vanilkový cukr, šťávu z citrónu, vejce, skořici, pudink a cukr. Opět vše smíchej- nejlépe metličkou.

Vymaž si formu na koláč máslem a vysypej hrubou moukou. Těsto rozprostři do formy i na okraje. Nalej na těsto náplň a dej do trouby cca na 45 min, tvarohová směs by neměla být po upečení řídká, neměla by se vylejvat, ale měla by být tuhá. Můžeš zkusit trik se špejlí.

Mezitím co máme koláč v troubě, uděláme si karamel. Do nepřilnavé pánve dáme cukr, který rozehřejeme na mírném plameni, aby se nám nespálil. Pokud se nám z cukru začíná dělat tekutina, přidáme máslo, mohlo by to v pánvi začít prskat a bublat, ale chvíli vyčkej, suroviny se spojí a bude to v pořádku. Přidej připravená jablka a posyp je skořicí a pokapej citrónovou šťávou. Mírně je povař, ať nejsou úplně měkká, ale jsou tak na skus. Vyndej jablíčka z karamelu. Omáčku ještě zredukujem na hustý karamel- přidej rum, hřebíček a nakonec sůl dle libosti a vař na větším plameni dokud nebude omáčka krásně hustá.

Pokud máš koláč upečený nech ho chvíli vychladnout. Když už není koláč úplně horký, vezmi špejli a propíchej ho po celé délce i na okrajích. Půlku množství omáčky pomocí lžičky rozprostři po koláči- karamel se dostane všude a koláč bude výborně ochucený a vláčný. Vyskládej úhledně jablíčka na koláč, jak uznáš za vhodné a polej jablíčka zbylým karamelem. A už můžeš krájet a hodovat. Je to nebe v hubě. Dobrou chuť.

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!