ČERVENÉ THAJSKÉ CURRY

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

Tenhle recept mě momentálně hrozně moc baví. Červený curry patří mezi nejpálivější curry vůbec, ale pálí v tu pravou chvíli a ví, kdy má přestat. Jeho chuť si prostě zamiluješ. Pozn.: Bez použití kuřecího masa a rybí omáčky je tento recept vhodný i pro vegetariány a vegany.


Ingredience

2 lžíce kokosového oleje

červenou curry pastu 

kuřecí maso

2 červené cibule

3 mrkve

půlku cukety

2 papriky

2 hrstky zelených fazolek

1 balení hnědých žampionů

3 lžíce arašídového másla

šťávu z 1 limety

rybí omáčku

lžíci sójové omáčky

citrónovou trávu

3cm zázvor

jasmínovou rýži

koriandr

sezam

chilli papričku

limetu

jarní cibulku 

Pro 4 osoby budeš potřebovat:


Na omáčku:

2 lžíce kokosového oleje
červenou curry pastu (cca 3 lžíce, ale je to podle toho jak sneseš pálivý, curry pasta dělá tu chuť, takže čím víc jí tam dáš, tím lepší.)
kuřecí maso (1x balení - 500g)
2 červené cibule
3 mrkve
půlku cukety
2 papriky
2 hrstky zelených fazolek (anebo hráškových lusků)
1 balení hnědých žampionů
3 lžíce arašídového másla
šťávu z 1 limety
rybí omáčku (podle vlastní chuti, ale omáčka je velice slaná. V receptu nahrazuje sůl.)
lžíci sójové omáčky
citrónovou trávu
3cm zázvor

Příloha:

jasmínovou rýži

Na ozdobu:

koriandr
sezam
chilli papričku
limetu (nakrájet na měsíčky)
jarní cibulku (nakrájet na podélné proužky)

Postup:

Kuřecí maso si očisti a nakrájej na větší kousky, to samé udělej se zeleninou. Na rozpálenou pánev dej rozpustit kokosový olej, a na něm orestuj nakrájené kuřecí maso. Až se maso trochu zatáhne, přidej cibuli. Když ti cibule zesklovatí, přidej curry pastu, aby se hezky rozvoněla, rozprostřela po celé ploše a maso s cibulí tak obalila. V tenhle moment přijde na řadu mrkev, kterou sis nakrájel na tenké podélné plátky. Když mrkev trochu změkne, což je zhruba za 3 min, přidej cuketu, papriky a žampiony. Když je směs měkká, nakonec do ní vlož mražené fazolky. Teď přijde ta nejzábavnější část a to dochucování. Směs dochutíš sójovkou, rybí omáčkou, sweet chilli omáčkou, medem, arašídovým máslem, nastrouhaným zázvorem a limetou. Nakonec přidej pro zjemnění kokosové mléko. Potom, co přidáš kokosové mléko, tak ho nech chvíli provařit a pak plotnu vypni, nechceš totiž, aby ti veškerá zelenina ztratila barvu a zešedla tím dlouhým vařením.

Jako příloha je ideální jasmínová rýže, která nádherně voní, je příjemně lepivá a je nejchutnější. Tu si nejdřív propláchni a pak vař s malým množstvím osolené vody. Průběžně míchej a dolívej vodu, aby se nepřipálila. Pod pokličkou vař zhruba 15 min, dokud není měkká. Rýži můžeš vařit i v rýžovaru anebo parním hrnci, pokud máš.

Teď si to můžeš ozdobit dle vlastního uvážení. Nejdřív si nandej do hlubokého talíře omáčku se směsí a na to kopečky jasmínové rýže. Jarní cibulku si nakrájej na podélné proužky. Přidej chilli papričku, čerstvý koriandr, limetky na měsíčky a zasypej pořádně sezamem.

Dobrou chuť a s láskou k jídlu MakyŠmaky.

 

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!