Fazolky na smetaně

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

Zavzpomínejte na dětství a připravte si doma fazolky na smetaně s čerstvým koprem, ranými brambůrky, vejcem a osmaženým špekáčkem na kytičky. 


Ingredience

bílé nebo zelené fazolky

smetana ke šlehání (min 30%)

plnotučné mléko

hladká mouka

máslo

muškátový oříšek

bílý pepř nebo klasický černý

sůl

sladká paprika

vývar z fazolek

brambory

libeček

pažitka

sůl

vejce

kvalitní špekáčky nebo libový párek

Vrať se se mnou do dětství. Aspoň takhle si já dětství pamatuju. Babička mi takhle připravovala fazolky na smetaně na chalupě a mohla jsem se po nich utlouct. Bylo to dobrodružství. Vytvoř si tohle poctiví a letní jídlo i ty.

Co budete potřebovat:

Pro 4 osoby:

  • 400 g fazolek ze zahrádky, bílých či zelených (nebo oboje)
  • smetana ke šlehání min 30%
  • 70 ml plnotučného mléka
  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce másla
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • bílý pepř nebo klasický černý
  • sůl
  • sladká paprika
  • vývar z fazolek
  • brambory
  • libeček
  • pažitka
  • sůl
  • 4 vejce
  • 4 kvalitní špekáčky nebo libový párek

Postup:

Nejdřív se pusť do vaření brambor. Já vařím brambory se slupkou, jednak mě to nebaví loupat, ale hlavně je slupka zdravá a je v ní nejvíce živin.

Fazolky si nejprve očisti takovým způsobem, že odštípneš šťopky z každé strany a pokud se ti zdá, že je prostředek moc dřevnatý, odshora dolů nožíkem ho odstraň. Vypadá jako nit, tudíž by ti při konzumování velice vadil. Já odstranila pouze ty bubáčky. Fazolky jsem zvolila zelené i bílé pro pestrost a hravost na talíři. Fazolky vlož do osolené vody a vař do tý doby, než budou tak akorát, to je zhruba 10 min po pokličkou na mírném ohni. Nepotřebuješ je rozvařené, ale aby v jídle křupaly. Vývar z fazolek v žádném případě nevylejvej!!!!

Nyní se pusť do omáčky. Připrav si jíšku. V kastrolku si zahřej máslo, které následně až se rozpustí, zapraš moukou a míchej, dokud se ti nevytvoří hustá kašička. Až se ti máslo s moukou spojí, je čas přidat smetanu a mléko. Nějakou chvilku kašičku stále míchej, aby byla krásně růžová. V tuto chvíli, máš velice hustou omáčku. Teď je ten správný čas zcedit si fazolky a vývar z nich nalej do připravené husté omáčky. Přidej sladkou papriku, nastrouhaný muškátový oříšek a dokořeň solí a bílým pepřem (bílý pepř je poměrně intenzivní a někomu nemusí chutnat, proto můžeš zvolit klasický černý). Milovníci kopru, mohou v tuto chvíli do omáčky dát i čerstvý kopr. Na závěr přidej fazolky a chvíli ještě vše společně provař. Vypni poltýnku.

Já dělám vejce na hniličko, kde bílek je pevný a žloutek teče, takto: Vajíčko polož do osolené studené vody do malého kastrolku. Počkej do bodu varu, zmírni plamen a změř si 2 min. Když budík zazvoní, vajíčko okamžitě odlož z plotny a veškerou vodu vylej do dřezu. Na vajíčko ihned pusť studenou vodu, aby se ti ochladilo a nemohlo už pracovat (víc se uvařit). Vejce již není tak horké a dá se krásně oloupat, ale s tím loupáním opatrně, nevaříš ho přece na tvrdo.

Mezitím co se ti vaří vejce, nakrájej si na kolečka buřta a kolem do kola ho nakroj. Osmahni špekáček dozlatova, tou tepelnou úpravou se hezky rozprostře a vypadá jako kytička/sluníčko. Takhle mi to vždycky dělávala babička.

Fazolky s omáčkou si nalej do hlubokého talíře, nandej brambůrky a nakonec přidej oloupané vajíčko a pár koleček špekáčku. Na talíři už vejce stačí jen rozkrojit, ať se žloutek krásně rozteče do omáčky. Tak to mám já nejradši. Dobrou chuť.

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!