Hummus z červené čočky

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

V dnešním pomalu VEGAN světě se objevuje stále víc a víc zajímavých a zdravých receptů. Tenhle hummus si prostě zamiluješ, není z klasické cizrny, ale z červené čočky, a to mě baví. Podávat ho můžeš s čerstvou zeleninou, krekry anebo jako party jídlo s nachos. Dobrou chuť.


Ingredience

1x balení červené čočky

1l zeleninového vývaru

šťáva z půlky citronu

tymiánu 

sůl

čerstvý pepř

2 lžíce olivového oleje

4 lžíce rýžové šlehačky

5 rajčat bez jadřince

1 stonek řapíkatého celeru

1 půlka červené cibule

šťáva z půlky limetky

malá hrstka čerstvého koriandru

malá hrstka čerstvé petžele

chilli omáčka

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce balzamikové redukce

sůl

čerstvý pepř

řeřicha

sezam

půlka vaničky rukoly

malý panák olivového oleje

1 stroužek česneku

1 hrstku vlašských ořechů

čerstvý pepř

sůl

parmazánu

V dnešním pomalu VEGAN světě se objevuje stále víc a víc zajímavých a zdravích receptů. Tenhle hummus si prostě zamiluješ, není z klasické cizrny, ale z červené čočky, a to mě baví. Podávat ho můžeš s čerstvou zeleninou, krekry anebo jako party jídlo s nachos. Já jsem k hummusu připravila rajčatový salátek s řapíkatým celerem, červenou cibulkou, koriandrem a domácí rukolové pesto. Dobrou chuť.

Co budete potřebovat:

Hummus:

  • 1x balení červené čočky
  • 1l zeleninového vývaru
  • šťáva z půlky citronu
  • 5 smítek čerstvého tymiánu (může být i malá hrstička sušeného tymiánu)
  • sůl
  • čerstvý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce rýžové šlehačky

Rajčatový salátek:

  • 5 rajčat bez jadřince
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 půlka červené cibule
  • šťáva z půlky limetky
  • malá hrstka čerstvého koriandru
  • malá hrstka čerstvé petžele
  • chilli omáčka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikové redukce
  • sůl
  • čerstvý pepř

Na ozdobu:

  • řeřicha
  • sezam

Rukolové pesto:

  • půlka vaničky rukoly
  • malý panák olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrstku vlašských ořechů
  • čerstvý pepř
  • sůl
  • *Nevegani použijí ještě 50 g parmazánu

Postup:

Hummus se dělá většinou z cizrny, ale já mám raději tuhle obměnu. Jako první si uvař červenou čočku, a to cca 10-15 min. Čočku průběžně podlévej zeleninovým vývarem anebo vodou. Tady ti nejde o to, aby byla čočka hezky křupavá, ale naopak ji potřebuješ trochu rozvařit, jelikož z ní uděláš stejně kaši. Červená má výhodu, že ji nemusíš namáčet jako tu klasickou. Uvařenou čočku rozmixuj tyčovým mixérem, nech trochu vychladnout a přidej tymián, citrónovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a rýžovou šlehačku. Důkladně smíchej dohromady.

Rajčata si očisti od jadřinců, aby v salátku byla hezky pevná a ne rozblemcaná. Nakrájej na úhledné a malé kostičky, přidej nadrobno nakrájenou červenou cibulku a řapíkatý celer, který sis před tím také očistil. Kdybys totiž řapíkáč neostrouhal, v puse bys měl akorát nitě, a to není nic příjemnýho. Do salátku nakrájej i listy od toho celeru, určitě je nevyhazuj. Dochuť limetovou šťávou, bylinkama, solí, pepřem, chilli omáčkou, balzamikovou redukcí a olivovým olejem. Opatrně smíchej, ať není z rajčátek taky kaše. Je to všechno velice osvěžující kombinace.

Rukolové pesto je taky úplně jednoduchá záležitost a funguje v tomhle jídle výborně. Prostě dej do nějaké hlubší nádoby všechno dohromady- rukolu, oliváč, česnek, pepř, sůl a vlašské ořechy. Nevegani přidají parmazán. Vem tyčový mixér a všechno to smíchej. A pesto je na světě! Dobrý je tohle pesto hlavně na těstovinách apod. Fakt lahůdka!

Hummus podávej s kukuřičným chlebíčkem, krekrama, vícezrným chlebíkem, nachos anebo s čerstvou zeleninou. Všechno to nech ale pořádně vychladit. Nandej si to všechno do velkého hlubokého talíře. Nejdřív nandej hummus, na to salátek z rajčat, pokapej pestem, zasypej sezamem a řeřichou. Výborná večeře či záležitost na párty. S láskou k jídlu MakyŠmaky.

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!