Pečený kapr s nivovou nádivkou

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

Přemýšlíte nad tím, na jaký způsob připravit kapra? Ve spolupráci s projektem Ryba na talíř jsme pro vás přichystali několik receptů, které vás naučí připravovat kapra na několik způsobů. Jedním z nich je i tato varianta, kdy se naučíte kapra upéct s nivovou omáčkou.


Ingredience

kapří podkovy (asi 4 cm silné)

anglická slanina

tuk

vejce

niva

česnek

poličan nebo šunka

cibule

mandlové plátky

sůl

Co budete potřebovat:

na 4 porce

  • 4 kapří podkovy (asi 4 cm silné)
  • 16 plátků anglické slaniny
  • 3 lžíce tuku
  • 2 vejce
  • 100g strouhané nivy
  • 2 stroužky česneku
  • 100g krájeného poličanu (pikantní varianta) nebo šunky
  • 1 cibule
  • 4 lžíce mandlových plátků
  • sůl

Postup:

Kapří porce osolíme a necháme 10 minut odležet. Pro každou porci přes sebe přeložíme 4 plátky slaniny - dva plátky položíme vedle sebe a přes ně křížem položíme další dva. Na ně položíme odleželé rybí porce. Okraje slaniny přeložíme dovnitř rybích podkůvek. Zapékací mísu vymažeme lžící sádla a podkovy do ni přeložíme.

Do mísy dáme žloutky, nastoruhanou nivu (výhodně tak zužitkujeme i kůrku sýra), prolisovaný česnek, nadrobno nakrájený poličan a najemno nakrájenou cibuli, mandlové plátky a sníh z bílků. Vše lehce promícháme a smesí naplníme kapří podkovy. Na každou podkovu položíme 1/2 lžíce tuku a pečeme zhruba 20 minut ve vyhřáté troubě do růžova při teplotě 180°C. Během pečení je dobré rybu několikrát přelít výpekem.

Nechte si chutnat! 

Ryba na talíř

Ryba na talíř

Projekt Ministerstva zemědělství na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň je zaměřena na zprostředkování kontaktu zákazníka s lokálním dodavatelem sladkovodních ryb a na prezentaci rybí kuchyně. Poukazuje na to, že rybí maso je nejen chutné, ale především obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, minerály a vitamíny.


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!