Pošírovaný kapr se zeleninovou várkou

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

„Staročeský recept, který málokdo už dnes vaří, a navíc z čistě tuzemských surovin, jenž by neměl upadnout v zapomnění,“ začal šéfkuchař Zdeněk Svoboda rozhovor na téma Pošírovaný kapr se zeleninovou várkou.

Nelze se divit, kapr je dnes jednou z nejhojnějších a nejrozšířenějších ryb a jeho chov má v Čechách a na Moravě už několik staletí dlouhou tradici. Obdobně starý je tedy jistě i tento recept.


Ingredience

kapr

cibule

mrkev

celer

pórek

petrželka

celerová nať

bobkový list

sůl

pepř

víno

ocet

brambory

Postup:

Nejprve ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a poté do ní vložíme oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli. Posléze přidáme očištěnou a drobně rozkrájenou mrkev, celer, pórek spolu s opranou petrželkou, celerovou nať  a bobkový list. Nakonec osolíme, přidáme víno nebo rozředěný ocet, pepř a na mírném ohni vaříme 20 minut.

Kapra opereme a dbáme přitom na to, abychom nepoškodili kůži, neboť se jinak kapr nezabarví pěkně do modra. Rybu polejeme horkým octem, osolíme a vložíme do hrnce, kde jej společně se zeleninou připravujeme 15–20 minut. Pozor, kapr se nesmí vařit, vývar proto udržujeme stále jen pod bodem varu.

Měkkého kapra podáváme s vařeným bramborem, můžeme i doplnit majonézu ochucenou křenem.

Tento tradiční recept je důkazem, že i vařený kapr může být opravdovou pochoutkou, jež je doporučována těmi nejlepší odborníky z řad šéfkuchařů, kupř. Zdeněk Svoboda považuje kapra za nejtypičtější českou rybu, ke které má kladný vztah. Je totiž výborná díky své dostupnosti, ceně a kvalitě masa.

Ryba na talíř

Ryba na talíř

Projekt Ministerstva zemědělství na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň je zaměřena na zprostředkování kontaktu zákazníka s lokálním dodavatelem sladkovodních ryb a na prezentaci rybí kuchyně. Poukazuje na to, že rybí maso je nejen chutné, ale především obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, minerály a vitamíny.


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!