Rychlý avokádový toust

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

Už z názvu vyplývá, že se jedná o rychlovku. Kombinace zralého avokáda, domácího vejce a čerstvé šunky je prostě lahoda.


Ingredience

velké americké tousty

vejce 

avokádo 

masitá rajčata

kvalitní šunka

rukola

čerstvý pepř

sůl

maldonská sůl

olivový olej

parmezán

citronová šťáva

pravé máslo

bylinky

Tohle jídlo mě hrozně baví. V poslední době jsem si zamilovala avokádo, a kombinace s domácím vajíčkem a čerstvé šunky je prostě PECKA! Jak už je v názvu, tohle jídlo je fakt rychlovka. Můžeš si na něm pochutnávat v době snídaně, svačiny, oběda či večeře. Není to nic těžkého do žaludku, ale zároveň tě to zasytí. Udělej si tenhle recept, protože za to fakt stojí…

Pro 2 osoby budeš potřebovat:

  • 4 velké americké tousty
  • 4 vejce (nejlépe domácí)
  • 1-2 avokáda (samozřejmě lepší jsou 2)
  • 2 masitá rajčata
  • 150g šunky od kosti (kvalitní šunky)
  • 2 hrsti rukoly
  • čerstvý pepř
  • sůl
  • maldonská sul (šupinky soli)
  • olivový olej
  • 20g parmezánu
  • šťávu z půlky citrónu
  • 3 lžíce pravého másla
  • nějakou tvoji oblíbenou bylinku (mě baví bazalka anebo koriandr)

Postup:

Zralé avokádo si rozkroj na půl a pomocí nože odstraň pecku. Vezmi lžíci a opatrně odděl avokádo od slupky. Nakrájej si ho na proužky a lehce pocitrónuj, aby mělo stále stejnou barvu a mělo svěží chuť. Na kolečka si nakrájej i rajčata.

Nyní si připravíme vejce. Samozřejmě nejlepší by byly domácí, jsou chutnější a žloutek je krásně žlutý až oranžový. Dělám dvě verze vajec. Ztracené vejce- návod najdeš na téhle stránce úplně dole. Anebo rychlejší způsob přípravy, a to je „volské oko“. To si během smažení na olivovém oleji osolím a opepřím.

Opeč si toust do křupava. Namaž ho pravým máslíčkem a přidej rucolu. Tu si mírně potřísni oliváčem. Poklaď kvalitní šunkou. Na šunku dej plátek rajčete a avokádo. Čerstvě si je opepři a posol Maldon solí. Já přidávám i trochu ostrého chilli. Mírně to ještě zalej olivovým olejem- tahle kombinace se prostě má ráda. Nastrouhej pár hoblinek parmazánu a posypej tím proužky avokáda. A v neposlední řadě dej na svůj parádní toust, vejce. Pokud jsi zvolil ztracené vejce, můžeš ho lehce nakrojit, aby byl vidět tekutý žloutek. Celou porci zasypej bazalkou či koriandrem, co máš rád. Barevná a svěží rychlovka je na světě! Dobrou chuť <3

 

*Na zralé avokádo v obchodu většinou nenarazíš, ale já si ho nechám vždy tak 5-7 dní dozrát při pokojové teplotě.

*Když vím, že budu AVO potřebovat na večeři, tak si ho dám ráno do lednice, aby se vychladilo. Líbí se mi pak ten kontrast studeného avokáda a teplého toustu a vajíčka.

*Namísto šunky můžeš zvolit i plátky vypečené slaninky, ale jídlo pak nebude tak svěží a light, jak by sis k večeři třeba představoval/a.

*Je to avokádový TOUST, ale určitě můžeš použít i jiné pečivo, jako je třeba houska, žitný zdravý chlebík apod. Pečivo vždy opékám v topinkovači, aby vše krásně křupalo. Nerada vyhazuju jídlo, a proto se snažím využít vždy všechno. Když mám 2 dny starý chleba, tak ho nakrájím na 2 plátky, mezi ně dám sýr a zapeču v takovým tom sklápěcím toustovači, a na to dám ostatní ingredience viz nahoře

*Uvař si vodu a v momentě kdy voda vře, tak si dej do hrnečku trochu octa a do toho octa rozklepni vajíčko. Vezmi vařečku či lžíci a udělej vodní vír. Do vody opatrně nalej hrnek s octem a vejcem. Vajíčko by se mělo samo zabalit. Vař cca 2 min, dokud není bílek tuhý. Žloutek by měl být krásně tekutý, ale to poznáš, až když vejce rozřízneš na talíři.

 

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!