Tagliatelle s pečenou dýní a ricottou

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

S příchodem podzimu přicházejí pomalu na trh i podzimní suroviny. Jednou z nich je bezpochyby dýně. Už jste ji ochutnali v kombinaci s těstovinami? 


Ingredience

tagliatelle

dýně Hokaido

cuketa

olivový olej

provensálské koření

balzamiková redukce

ricotta

česnek

sůl

pepř

bazalka

limeta

citron

pancheta nebo slanina

opražená dýňová semínka

chilli

parmazán

Dýňová sezóna pomalu ale jistě začíná a to znamená jediné - babí léto, podzim, pomalinku dušičky a hlavně Halloween. Já vim, strašim, na všechno je ještě brzo, ale už se nám to na záhonku oranžoví, a moje nejoblíbenější podzimní surovina může přijít na scénu. Do dýňové polévky jsem se zamilovala, ale tohle jídlo jí taky docela slušně šlape na paty. Je to úplně jednoduchý.

Co budete potřebovat:

Pro 4 osoby:

  • 1 balení tagliatelle těstovin 400 g
  • malou dýni Hokaido
  • 1 cuketu
  • olivový olej
  • provensálské koření
  • balzamikovou redukci
  • 1 kelímek ricotty (nebo zakysanou smetanu, ale ricotta je lepší)
  • 4 stroužky česneku (nebo podle chuti)
  • sůl
  • pepř
  • čerstvou bazalku
  • šťávu z půlky citrónu
  • pro masožravce: panchetu nebo slaninu

Na ozdobení:

  • opražená dýňová semínka
  • chilli
  • bazalku
  • hoblinky parmazánu

 

Postup:

                    Vezmi si dýni, vydlabej si jí a neloupej ji. V kůře je spoustu vitamínu a je to takhle chutnější. Když máš dýni očištěnou, tak ji rozřízni na malé měsíčky a dej na plech s pečícím papírem. K ní přidej i na kolečka nakrájenou cuketu. Zakápni vše olivovým olejem a balzamikovou redukcí, osol, opepři, a posyp provensálským kořením. Dej péct dokud nebude dýně měkká, to je cca 20 min na 200°. Možná se ti bude zdát po vyndání z trouby i načernalá, ale to vůbec nevadí.

                  Dej si vařit Tagliatelle nebo nějaké jiné těstoviny, které máš rád/a. Mezitím co se ti těstoviny vaří, do misky si dej celou ricottu s prolisovanými stroužky česneku, solí, pepřem a šťávou z citrónu. Vše promíchej. Když jsou Tagliatelle uvařené, zamíchej do nich ricottu. Upečenou dýni si nalámej rukou do těstovin a přidej i cuketu. Pokud jsi masomil přidej i orestovanou panchetu. Zasypej parmazánem, opraženými dýňovými semínky, bazalkou a chilli. Můžeš podávat, je to rychlovka a mňamka.

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!